JSS Karel Doorman

JSS Karel Doorman gedoopt

Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert heeft de Karel Doorman gedoopt, het grootste voor de Koninklijke Marine bestemde schip.

Dit Joint Support Ship is inzetbaar voor bevoorrading op zee, strategisch zeetransport en logistieke ondersteuning vanaf zee. Tijdens deze seabasing operaties dient het schip als thuisbasis voor troepen die operaties op het land uitvoeren.

Helikopters
De Karel Doorman moet zijn taken wereldwijd en in alle lagen van het geweldsspectrum uitvoeren. Daarom beschikt het marineschip, grotendeels gebouwd op de werf van Damen in Roemenië, over een transportdek, medische faciliteiten, eigen laad- en losfaciliteiten en een helikopterdek met 2 landingsplaatsen voor verschillende typen helikopters.

Geintegreerde Mast
Één van de meest in het oog springende aspecten van dit schip is de door Thales ontwikkelde Geïntegreerde Mast. In deze constructie bevinden zich praktisch alle sensoren en antennes die een modern marineschip nodig heeft.

Indienststelling
Het logistieke ondersteuningsschip is medio vorig jaar vanuit Roemenië naar Vlissingen gesleept voor de afbouw op de werf van Damen Schelde Naval Shipbuilding. Naar verwachting wordt de Karel Doorman in 2015 toegevoegd aan de marinevloot. Na de indienststelling draagt het schip de officiële naam Zr. Ms. Karel Doorman.

Terug naar het overzicht

Gepubliceerd op:
31 maart 2014

Deel deze Alert met je netwerk:

Meld u aan voor ThalesAlerts

Dhr. Mevr.ThalesAlerts doorsturenHallo,

Deze ThalesAlerts wil ik je graag laten zien:

http://thalesalerts.nl/2014/Maart/JSS%20Karel%20Doorman%20gedoopt.doc/

ThalesAlerts afmelden


Neem contact op met ThalesAlerts

Dhr. Mevr.