soar

Thales helpt ruimterommel opruimen

Het Swiss Space Agency gaat een begin maken met het opruimen van ruimterommel. Het bedrijf wil in 2018 een satelliet lanceren die een Zwitserse kunstmaan, met de naam Swiss Cube, oppikt en laat verbranden in de dampkring. De satelliet, met de naam Clean Up Sat, wordt gelanceerd met een onbemande Zwitserse shuttle vanaf een Airbus A300.

Op 10 km hoogte komt de shuttle, genaamd SOAR, los en vliegt naar 80 km hoogte waar Clean Up Sat met zijn aangehechte laatste rakettrap wordt losgelaten. De raketmotor brengt de satelliet in zijn baan waarna hij op zoek gaat naar de kleine Swiss Cube. Vervolgens pakt Clean Up Sat de op te ruimen satelliet vast en laat zijn motor in voorwaartse richting blazen. Hiermee loopt de snelheid terug en het geheel duikt de dampkring in.

Na deze vlucht, die moet aantonen dat het probleem van ruimteafval in principe oplosbaar is, wil het Swiss Space Agency SOAR commercieel gaan uitbaten. De bedrijven Dassault, Elecnor Deimos en Thales Alenia Space leveren de belangrijkste componenten voor de shuttle die een vrachtcapaciteit heeft van 250 kg.

Terug naar het overzicht

Gepubliceerd op:
29 november 2013

Deel deze Alert met je netwerk:

Meld u aan voor ThalesAlerts

Dhr. Mevr.ThalesAlerts doorsturenHallo,

Deze ThalesAlerts wil ik je graag laten zien:

http://thalesalerts.nl/2013/November/Thales%20helpt%20ruimterommel%20opruimen.doc/

ThalesAlerts afmelden


Neem contact op met ThalesAlerts

Dhr. Mevr.