De nieuwe mast van de HrMs Van Speijk

HrMs VanSpeijk kan weer jaren mee

Hr. Ms. Van Speijk heeft als eerste Multi Purposefregat (M-fregat) een nieuwe mast gekregen. Het schip heeft het grote dok in Den Helder verlaten na het uitvoeren van het reguliere meerjarig onderhoud en het instandhoudingsprogramma M-fregatten.

De mast staat symbool voor de grote modernisering die deze fregatten ondergaan. De schepen, die nu zo’n vijftien jaar in de vaart zijn, kunnen nu nog eens tenminste tien jaar mee. De Van Speijk is sinds 1995 in dienst bij de Marine, maar het ontwerp van de M-fregatten stamt al uit 1984. Met de nieuwe systemen zijn de M-fregatten beter toegerust om de nieuwe dreigingen tegen te gaan en tegelijk blijven ze in staat in het hoogste geweldspectrum te opereren..

De nieuwe mast is geplaatst om ruimte te maken voor de Seastar, een radar van Thales Nederland voor de detectie van kleine zeedoelen zoals rubberboten en zwemmers en voor helikopterdirectie. De Seastar is ontwikkeld voor inzet bij antipiraterij-, antiterrorisme- en antidrugsoperaties. Deze radar bestaat uit vier horizontale platen en is te breed om in de oude mast te kunnen worden ondergebracht.

Gatekeeper
Een andere belangrijke nieuwe sensor is de Gatekeeper van Thales-NL: een camerasysteem (zowel infrarood als tv) voor detectie van kleine zeedoelen. Zowel de Gatekeeper als de Seastar worden ook geïnstalleerd in de IM400, het geïntegreerde sensor- en communicatiesysteem voor de “Holland’ klasse patrouilleschepen.

Naast deze nieuwe sensoren worden de M-fregatten voorzien van een D-compass classificatie-camera, een vernieuwde commandocentrale (vergelijkbaar met die in het luchtverdediging en commandofregat), een aangepast helidek waarop ook de NH-90 helikopters kunnen landen en een Integrated Platform Management System gekregen. De mast is ontworpen door DMO en geconstrueerd door het Marinebedrijf.

De commandant van Hr. Ms. Van Speijk, kapitein-luitenant-ter-zee Ad van de Sande, noemt het ontdokken met de nieuwe mast ook een belangrijk moment voor de bemanning van Hr. Ms. Van Speijk. “Er is nog een lange weg te gaan, maar dit moment vormt wel het teken dat de opbouw naar de nieuwe Van Speijk is begonnen. De bemanning staat te springen om weer met het schip te varen”. Na de Van Speijk worden ook nog Hr. Ms. Van Amstel en de twee Belgische M-fregatten gemoderniseerd.

Terug naar het overzicht

Gepubliceerd op:
19 juli 2012

Deel deze Alert met je netwerk:

Meld u aan voor ThalesAlerts

Dhr. Mevr.ThalesAlerts doorsturenHallo,

Deze ThalesAlerts wil ik je graag laten zien:

http://thalesalerts.nl/2011/december/Van%20Speijk%20kan%20weer%20jaren%20meer.doc/

ThalesAlerts afmelden


Neem contact op met ThalesAlerts

Dhr. Mevr.