Hoe ziet Defensie er in 2050 uit?

Doe mee aan essaywedstrijd Defensie 2050

Met welke technologische ontwikkelingen moeten wij op een termijn van vijftig jaar rekening houden? Door het houden van een essaywedstrijd hopen het tijdschrift De Ingenieur en het Koninklijk Instituut van Ingenieurs KIVI NIRIA antwoorden te krijgen op deze vraag. De opdracht luidt:

Laat zien hoe de technologie voor defensie en veiligheid er over vijftig jaar uit zal zien.

We kunnen ons de technologie van vijftig jaar na nu nog nauwelijks voorstellen. In 1962 - 50 jaar terug - was de Berlijnse muur net gebouwd. Die muur is al weer 20 jaar geleden verdwenen. Maar wie had 20 jaar geleden kunnen bedenken dat er nu landen zijn die virtuele muren bouwen in het internet en agressie bedrijven met computervirussen?

• Deelname aan deze wedstrijd staat open voor iedereen

• Het tijdschrift De Ingenieur publiceert het winnende essay

• De winnaar ontvangt een hoofdprijs van € 1.000

• Essays die een eervolle vermelding krijgen worden eveneens gepubliceerd in De Ingenieur en de schrijvers daarvan winnen een prijs van € 250

• Alle kwalificerende essays worden bovendien gepubliceerd in een speciale uitgave van de Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT)

• Inzenden kan tot 1 maart 2012

Denk eens conceptueel na over de defensietechnologie van de toekomst. Beschrijf welke gevolgen die kan hebben voor de conflicten van straks. Het essay telt maximaal 3000 woorden. Zo mogelijk ondersteunen enkele illustraties het betoog. Een beetje science fiction mag, maar er moet wel een heldere relatie zijn met een denkbaar scenario van technische ontwikkelingen. Overtreedt geen fundamentele natuurwetten. Ook let de jury bij de beoordeling op de realiteitszin van een conflictscenario.

De jury bestaat uit Jan Wind (secretaris KIVI NIRIA afdeling Defensie en Veiligheid), Erwin van den Brink (hoofdredacteur van De Ingenieur), Henk Monderen (Defensie), Harold Bousché (TNO), Tjeerd de Groot (TNO), Frank Bekkers (HCSS- The Hague Centre for Strategic Studies), Hans van der Veen (Stichting Toekomstbeeld der Techniek), Adriaan Smits (Thales Nederland) en Huibert van Eijsden (KIVI NIRIA Defensie en Veiligheid).

Kijk voor meer informatie ook op de website van KIVI NIRIA Defensie en Veiligheid www.kiviniria.nl/dv. Daar staan de aanwijzingen voor het indienen van het essay en ook de nodige literatuurverwijzingen.

Op maandag 9 januari 2012, van 19:00u -21:30u, is er in het gebouw van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs KIVI NIRIA aan de Prinsessegracht 23 in Den Haag een startbijeenkomst voor de essaywedstrijd. Inschrijven voor deze bijeenkomst kan via www.kiviniria.nl/dv.

Terug naar het overzicht

Gepubliceerd op:
19 juli 2012

Deel deze Alert met je netwerk:

Meld u aan voor ThalesAlerts

Dhr. Mevr.ThalesAlerts doorsturenHallo,

Deze ThalesAlerts wil ik je graag laten zien:

http://thalesalerts.nl/2011/december/Essaywedstrijd%20Defensie%202050.doc/

ThalesAlerts afmelden


Neem contact op met ThalesAlerts

Dhr. Mevr.